poniedziałek, 22 września 2014

Powidła śliwkowe

Śliwka węgierka


Powidła staram się przygotowywać co roku. Wspaniale sprawdzają się nie tylko na kanapkach. Używam ich do ciast, naleśników, placków. 
Dzisiejsza moja propozycja to tradycyjne powidła śliwkowe z dodatkiem kakao. 



Składniki

2 kg śliwek
szklanka cukru
2 łyżeczki kakao

Z 2 kg śliwek powstaną dwa, średniej wielkości, słoiki powideł.

Śliwki myjemy.


Drylujemy.


Śliwki wrzucamy do garnka, najlepiej do garnka z grubszym dnem. 
 Dodajemy cukier i kakao, mieszamy.



Gotujemy na małym ogniu od czterech do pięciu godzin.
 Od czasu do czasu mieszamy, żeby śliwki się nie przypaliły.
Gotowe powidła powinny być gęste.






Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz