wtorek, 7 października 2014

Kotleciki ziemniaczane z marchewką, selerem i dressingiem chrzanowym



Dzisiejsza propozycja to kotleciki warzywne. Bardzo smaczne, serdecznie polecam. 
Osoby, które wolałyby wersję bardziej dietetyczną mogą zrezygnować z dressingu i dodać tarty chrzan bezpośrednio do kotlecików. 




Składniki

0,5 kg ziemniaków
4 duże marchewki
1 mały seler
natka pietruszki
1 jajko
250 ml bulionu
3 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka gęstej śmietany
2 szczypty cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
oliwa


Warzywa obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy.
Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia. 
Następnie wrzucamy warzywa do dużej miski i ugniatamy na purèe .
Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę. 
Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Na patelni rozgrzewamy oliwę. Formujemy kotleciki i smażymy. 


Dressing chrzanowy



Połowę bulionu odlewamy i mieszamy z mąką. Jeśli powstaną grudki, można bulion przecedzić przez sitko. Bulion z mąką dodajemy do pozostałej części bulionu, mieszamy.
Na koniec dodajemy chrzan i śmietanę. 
Gęstość dressingu zależy oczywiście od ilości dodanej mąki.
Gotowe kotleciki podajemy z dressingiem.



Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz