wtorek, 20 sierpnia 2013

Coś dla dużych chłopców :)

Stek  


      Przygotowanie steka, wbrew pozorom, nie jest proste. 
Zwłaszcza jeśli chcemy usilnie wpłynąć na stopień jego wysmażenia :) 
Z jakiego mięsa steki są najlepsze?
Niektórzy twierdzą, że z polędwicy, niektórzy, że z rostbefu. My stawiamy na rostbef.
Nasza propozycja to stek pół krwisty, w najprostszej jego postaci, czyli z masłem, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. 
Polecamy!


Składniki

300 g rostbefu
pęczek tymianku
1 główka czosnku
pieprz grubo mielony 
pół kostki masła
oliwa
sól


Mięso przyprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Na godzinę przed smażeniem, wyjmujemy naszego steka z lodówki.
Pamiętajmy, żeby steka nie rozbijać, to spowoduje, że mięso puści soki i stanie się suche po usmażeniu.


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na  pół, główkę czosnku i pęczek tymianku. 


Następnie dorzucamy steka i dodajemy masło.
Mięso smażymy po trzy minuty z każdej strony, od czasu do czasu polewając je masłem.



Następnie przekładamy naszego steka na smażący się tymianek i ponownie smażymy mięso po trzy minuty z każdej strony.


Na koniec solimy mięso do smaku. Steka podajemy z masłem czosnkowym.
Gotowe :)


Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz