Mistrz precyzji:)
Pizza Krycha
Składniki
składniki - oczywiście wszystko daję "na oko" ;))
2/3 szklanki (160 ml) ciepłej wody (około 38 ° C)
1 łyżeczka (5 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) drożdży
1/2 łyżki (2,5 ml) soli
1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
trochę ponad 2 szklanki (250 g) mąki
2/3 szklanki (160 ml) ciepłej wody (około 38 ° C)
1 łyżeczka (5 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) drożdży
1/2 łyżki (2,5 ml) soli
1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
trochę ponad 2 szklanki (250 g) mąki
Do ciepłej wody w garnku dodać drożdże i cukier.
Mieszać delikatnie i odstawić na 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawi się pianka).Następnie dodać sól i olej.
Stopniowo dodawać mąkę, jednocześnie mieszając.
Mąki dajemy tyle, aby ciasto zaczęło być jednolitą masą.
Wyrobić ciasto. Gotowe będzie błyszczące i plastyczne, ale nie będzie się kleić,( test przez szczypanie i ciągnięcie - po uszczypnięciu i ściągnięciu, ciasto powinno wrócić do poprzedniego kształtu) oraz da się rozciągać, aż będzie widać przez nie światło.
Ja to rozumiem ;)
Ciasto kładziemy na stolnicy lekko posypanej mąką, urabiamy rozpychając na boki i składając je do środka (no... tak jak ciasto).
Jeśli się klei, to posypujemy delikatnie mąką.
Odstawiamy na godzinkę w temp. pokojowej lub na 5 h w lodówce.
Po tym czasie, kładziemy ciasto na posypanym mąką stole i delikatnie prószymy mąką z góry.
Odstawiamy na godzinkę w temp. pokojowej lub na 5 h w lodówce.
Po tym czasie, kładziemy ciasto na posypanym mąką stole i delikatnie prószymy mąką z góry.
Kulę ciasta tniemy na pół.
Jedna buła zostaje na kolejną pizzę ;))
Drugą rozpłaszczamy dłońmi na 2-4 cm, następnie bierzemy w łapki i robimy jak w zagranicznych filmach, aż ciasto rozciągnie się do cieniutkiego placka.
Jedna buła zostaje na kolejną pizzę ;))
Drugą rozpłaszczamy dłońmi na 2-4 cm, następnie bierzemy w łapki i robimy jak w zagranicznych filmach, aż ciasto rozciągnie się do cieniutkiego placka.
Podczas kręcenia nie dodawać mąki do ciasta, bo się wysuszy i stwardnieje - lepiej posypać mąką łapki.
Jak ktoś lubi fajne ranty z pizzy, to może sobie zostawić dookoła grubiej :)
Ja robię tak:
przetarte pomidory z puszki mieszam z odrobiną oliwy, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Kroję pieczarki, oliwki, suszone pomidory,nadziewaną serem feta papryczkę, cebulę i salami.
Do piekarnika rozgrzanego do około 250 st. C wrzucam placek, posmarowany sosem, okryty dodatkami i serem.
Piekę, aż uznam, że pizza jest dobra ;)
Piekę, aż uznam, że pizza jest dobra ;)
Życzymy smacznego!
Omlet
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
szynka
ser
oliwki
oliwki
koperek
sól
sól
Do miski wrzucamy jajka, mąkę, szczyptę soli i wlewamy mleko. Wszystko razem miksujemy.
Składniki do farszu drobno kroimy.
Gdy nasz omlet będzie już gotowy z jednej strony, przewracamy go i kładziemy na usmażoną stronę farsz.
Omlet składamy na pół.
Złożony omlet obsmażamy z dwóch stron.
Gotowe:)
Na wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.
Szybki i prosty sposób na niedzielne śniadanko :)
Życzymy smacznego :)
Roladki z szynki
Składniki
kostka twarogu półtłustego
suszone pomidory
szynka
szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
pieprz
sól
Farsz. Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy. Suszone pomidory i szczypiorek drobno kroimy, następnie wrzucamy do twarogu. Dodajemy majonez i śmietanę. Do smaku przyprawiamy pieprzem i solą.
Na plasterki szynki nakładamy farsz i zwijamy.
Przed podaniem, na przygotowane roladki, nakładamy majonez i suszone pomidory.
Gotowe :)
Życzymy smacznego :)
Torcik Asi :)
Śmietanowiec z ananasami
Nasza koleżanka z Gdańska, przesłała nam zdjęcie i przepis na tort, który piekła na urodziny swojej córeczki Oliwki :)
Składniki
8 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki gorzkiego kakao
puszka ananasów
słoiczek dżemu truskawkowego
1/2 litra śmietany kremówki
4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
poncz herbaciany do nasączenia
2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji :
ananasy, truskawki, melisa cytrynowa,limetka
Sposób przygotowania
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na parze, tak, aby powstała kremowa masa. Dodajemy dwa rodzaje przesianej mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy :)
Połowę ciasta wlewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut, w temperaturze 190 stopni. Do pozostałej reszty ciasta dodajemy kakao. Mieszamy i również pieczemy.
Po upieczeniu, pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu z każdego biszkopta kroimy trzy placki.
Ananasy z puszki miksujemy razem z zalewą i żelatyną, rozpuszczoną w trzech łyżkach wody.
Przekładanie :)
Masą z ananasów przekładamy dwa nasączone, jasne placki biszkoptowe.
Śmietankę miksujemy na sztywno, z resztą cukru waniliowego i zagęstnikiem do bitej śmietany. Częścią śmietany smarujemy dwa przełożone placki. Przykrywamy trzecim, jasnym biszkoptem. Na tym układamy ciemny placek, nasączamy i smarujemy dżemem truskawkowym. Przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy i smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy ostatnim plackiem.
Cały tort równomiernie smarujemy pozostałością bitej śmietany.
Dekorujemy :)
Robimy motylki. Z plastrów ananasa wycinamy skrzydełka, a z truskawek robimy tułów :) Ze skórki limetki, wycinamy paski i robimy z nich czułki. Tort przystrajamy listkami mięty cytrynowej i posypujemy startą skórką limetki.
Życzymy smacznego :)
Super pomysł z motylkami ;)
OdpowiedzUsuń