Przyjaciele gotują

Mistrz precyzji:)

Pizza Krycha


Składniki

składniki - oczywiście wszystko daję "na oko" ;))

2/3 szklanki (160 ml) ciepłej wody (około 38 ° C)
1 łyżeczka (5 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) drożdży
1/2 łyżki (2,5 ml) soli
1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
trochę ponad 2 szklanki (250 g) mąki


Do ciepłej wody w garnku dodać drożdże i cukier.
Mieszać delikatnie i odstawić na 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawi się pianka).
Następnie dodać sól i olej.  
Stopniowo dodawać mąkę, jednocześnie mieszając.
Mąki dajemy tyle, aby ciasto zaczęło być jednolitą masą.




Wyrobić ciasto.  Gotowe będzie błyszczące i plastyczne, ale nie będzie się kleić,( test przez szczypanie i ciągnięcie - po uszczypnięciu i ściągnięciu, ciasto powinno wrócić do poprzedniego kształtu) oraz da się rozciągać, aż będzie widać przez nie światło.
 Ja to rozumiem ;)


Ciasto kładziemy na stolnicy lekko posypanej mąką, urabiamy rozpychając na boki i składając je do środka (no... tak jak ciasto).
 Jeśli się klei, to posypujemy delikatnie mąką.
Odstawiamy na godzinkę w temp. pokojowej lub na 5 h w lodówce.
Po tym czasie, kładziemy ciasto na posypanym mąką stole i delikatnie prószymy mąką z góry.
 Kulę ciasta tniemy na pół.
Jedna buła zostaje na kolejną pizzę ;))
Drugą rozpłaszczamy dłońmi na 2-4 cm, następnie bierzemy w łapki i robimy jak w zagranicznych filmach, aż ciasto rozciągnie się do cieniutkiego placka. 
Podczas kręcenia nie dodawać mąki do ciasta, bo się wysuszy i stwardnieje - lepiej posypać mąką łapki.


Jak ktoś lubi fajne ranty z pizzy, to może sobie zostawić dookoła grubiej :)


Top - co kto lubi ;)
Ja robię tak:
przetarte pomidory z puszki mieszam z odrobiną oliwy, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Kroję pieczarki, oliwki, suszone pomidory,nadziewaną serem feta papryczkę, cebulę i salami.



Do piekarnika rozgrzanego do około 250 st. C wrzucam placek, posmarowany sosem, okryty dodatkami i serem.
Piekę, aż uznam, że pizza jest dobra ;)



Życzymy smacznego!


Śniadanie u Frani :)

Omlet 



Składniki

2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
szynka
ser
oliwki
koperek
sól

Do miski wrzucamy jajka, mąkę, szczyptę soli i wlewamy mleko. Wszystko razem miksujemy. 
Składniki do farszu drobno kroimy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy przygotowane ciasto.



Gdy nasz omlet będzie już gotowy z jednej strony, przewracamy go i kładziemy na usmażoną stronę farsz.
Omlet składamy na pół.
Złożony omlet obsmażamy z dwóch stron.
Gotowe:)
Na wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.

Szybki i prosty sposób na niedzielne śniadanko :)





Życzymy smacznego :)




Roladki z szynki

Składniki

kostka twarogu półtłustego
suszone pomidory
szynka
szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
pieprz
sól


      Farsz. Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy. Suszone pomidory i szczypiorek drobno kroimy, następnie wrzucamy do twarogu. Dodajemy majonez i śmietanę. Do smaku przyprawiamy pieprzem i solą. 
         Na plasterki szynki nakładamy farsz i zwijamy. 
Przed podaniem, na przygotowane roladki, nakładamy majonez i suszone pomidory. 
Gotowe :)




Życzymy smacznego :)



Torcik Asi :)

Śmietanowiec z ananasami

Nasza koleżanka z Gdańska, przesłała nam zdjęcie i przepis na tort, który piekła na urodziny swojej córeczki Oliwki :)

Składniki
8 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki gorzkiego kakao
puszka ananasów
słoiczek dżemu truskawkowego
1/2 litra śmietany kremówki
4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
poncz herbaciany do nasączenia
2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji :
ananasy, truskawki, melisa cytrynowa,limetka




Sposób przygotowania

 Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na parze, tak, aby powstała kremowa masa.  Dodajemy dwa rodzaje przesianej mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy :)

Połowę ciasta wlewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut, w temperaturze 190 stopni.  Do pozostałej reszty ciasta dodajemy kakao. Mieszamy i również pieczemy.
Po upieczeniu, pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu z każdego biszkopta kroimy trzy placki.

Ananasy z puszki miksujemy razem z zalewą i żelatyną, rozpuszczoną w trzech łyżkach wody.

Przekładanie :)

Masą z ananasów przekładamy dwa nasączone, jasne placki biszkoptowe.

Śmietankę miksujemy na sztywno, z resztą cukru waniliowego i zagęstnikiem do bitej śmietany.   Częścią śmietany smarujemy dwa przełożone placki. Przykrywamy trzecim, jasnym biszkoptem.  Na tym układamy ciemny placek, nasączamy i smarujemy dżemem truskawkowym.  Przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy i smarujemy bitą śmietaną.  Przykrywamy ostatnim plackiem. 
Cały tort równomiernie smarujemy pozostałością bitej śmietany.

Dekorujemy :)

 Robimy motylki. Z plastrów ananasa wycinamy skrzydełka, a z truskawek robimy tułów :)  Ze skórki limetki, wycinamy paski i robimy z nich czułki. Tort przystrajamy listkami mięty cytrynowej i posypujemy startą skórką limetki. 

Życzymy smacznego :)





1 komentarz: