poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Viva la Roma :)

Pizza z podróży


       Pizza to potrawa uniwersalna, ilu kucharzy tyle pomysłów na składniki :) 
Inspiracją dla naszej pizzy były kulinarne opowieści mojej siostry z podróży do Rzymu. 
Podobno prawdziwa pizza powinna mieć nie więcej, niż trzy składniki. 
Nasza nie jest prawdziwa, jest typowo polska, im więcej, tym lepiej :) 
Tym razem gotowałyśmy razem z moją siostrą Franią, wyszło pysznie :)
Franiu, pozdrowienia dla Ciebie i Michała, czekam na kolejne, kulinarne inspiracje, z Waszych podróży!


Składniki

1 szklanka mąki pszennej
2 deko drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży)
3 i pół łyżki oliwy
1/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
50 g rukoli
dwie łyżki suszonych pomidorów
garść zielonych oliwek
1 kostka startego sera mozzarella
50 g (trzy plastry) szynki włoskiej
pół łyżeczki cukru
3 szczypty soli




Ciasto

Składniki na ciasto przygotowane są dla formy o średnicy 26 cm. Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i cukier, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.  Do miski wrzucamy mąkę, sól, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy, następnie odstawiamy w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia, na około 20 minut. Ponieważ drożdże nie lubią światła, dobrze jest przykryć naszą miskę ściereczką.


Gotowe ciasto rozkładamy w natłuszczonej oliwą formie. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawionym szczyptą soli i suszonym oregano. 
Następnie nakładamy kolejno składniki: rukolę, ser mozzarella, szynkę, pomidory i oliwki. 








Na wierzch pizzy można położyć kilka plastrów sera mozzarella.


Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. 
Gotowe :)



Życzymy smacznego!

4 komentarze:

  1. Intrygujące zastosowanie formy na tartę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Okazuje się, że forma do tarty sprawdza się w roli formy do pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też właśnie wróciłam z Rzymu. Cieniutkie chrupiące ciasto, minimalna ilość sosu, sera i pozostałych składników. A pizza bez sera to nic dziwnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, właśnie taka powinna być prawdziwa pizza, chrupiące ciasto i minimalizm :) Osobiście nie znoszę pizzy na grubym cieście i tej dziwnej bułki na obrzeżach pizzy :)

    OdpowiedzUsuń