Pizza z podróży
Pizza to potrawa uniwersalna, ilu kucharzy tyle pomysłów na składniki :)
Inspiracją dla naszej pizzy były kulinarne opowieści mojej siostry z podróży do Rzymu.
Podobno prawdziwa pizza powinna mieć nie więcej, niż trzy składniki.
Nasza nie jest prawdziwa, jest typowo polska, im więcej, tym lepiej :)
Tym razem gotowałyśmy razem z moją siostrą Franią, wyszło pysznie :)
Franiu, pozdrowienia dla Ciebie i Michała, czekam na kolejne, kulinarne inspiracje, z Waszych podróży!
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
2 deko drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży)
3 i pół łyżki oliwy
1/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
50 g rukoli
dwie łyżki suszonych pomidorów
garść zielonych oliwek
1 kostka startego sera mozzarella
50 g (trzy plastry) szynki włoskiej
pół łyżeczki cukru
3 szczypty soli
Ciasto
Składniki na ciasto przygotowane są dla formy o średnicy 26 cm. Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i cukier, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski wrzucamy mąkę, sól, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy, następnie odstawiamy w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia, na około 20 minut. Ponieważ drożdże nie lubią światła, dobrze jest przykryć naszą miskę ściereczką.
Gotowe ciasto rozkładamy w natłuszczonej oliwą formie. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawionym szczyptą soli i suszonym oregano.
Następnie nakładamy kolejno składniki: rukolę, ser mozzarella, szynkę, pomidory i oliwki.
Na wierzch pizzy można położyć kilka plastrów sera mozzarella.
Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Gotowe :)
Życzymy smacznego!
Intrygujące zastosowanie formy na tartę. ;)
OdpowiedzUsuńOkazuje się, że forma do tarty sprawdza się w roli formy do pizzy ;)
OdpowiedzUsuńTeż właśnie wróciłam z Rzymu. Cieniutkie chrupiące ciasto, minimalna ilość sosu, sera i pozostałych składników. A pizza bez sera to nic dziwnego.
OdpowiedzUsuńTak, właśnie taka powinna być prawdziwa pizza, chrupiące ciasto i minimalizm :) Osobiście nie znoszę pizzy na grubym cieście i tej dziwnej bułki na obrzeżach pizzy :)
OdpowiedzUsuń