niedziela, 3 marca 2013

Powiew Dalekiego Wschodu...

Kurczak z azjatycką nutą


      Jakiś czas temu miałam przyjemność przygotowywać obiad dla znajomej z Chin. Najbardziej zdziwiło ją to, że gotujemy obiad używając do tego kilku garnków :)
W Chinach  tradycyjnie wszystkie składniki wrzucane są do jednego garnka, warzywa, mięso, przyprawy. 
Nasza propozycja to kurczak z warzywami z tradycyjnej, polskiej kuchni w połączeniu  z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni azjatyckiej.



Składniki

pierś z kurczaka
1 brokuł
1 czerwona cebula
2 korzenie pietruszki
1 por
seler
2 łyżki mleczka kokosowego
2 łyżki sosu teriyaki
olej sezamowy
świeży imbir
łyżka gęstej śmietany
kostka rosołowa
ryż
sól


       W rondlu rozgrzewamy olej. Wszystkie warzywa kroimy drobno, wrzucamy do garnka i dusimy. Z pora kroimy tylko część zieloną.  Do smaku dodajemy starty imbir i sól.


Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i kostkę rosołową. Kiedy kostka się rozpuści dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. Da smaku przyprawiamy startym imbirem. Smażymy.



Kiedy warzywa będą już miękkie, dorzucamy kurczaka. Na koniec dodajemy sos teriyaki, mleczko kokosowe i śmietanę. 
Całość mieszamy i gotujemy, na małym ogniu, jeszcze dwie minuty.
Podajemy z ryżem.
Gotowe :)



Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz