Chili con carne
Chilli z mięsem, tradycyjna meksykańska potrawa. Z pewnością rozpali każdego :)
Na jej temat powstało wiele wariacji, choć najbliższa tradycji wersja to po prostu mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory i papryka chili.
Zapraszamy na naszą wariację z chili con carne :)
Składniki
25 deko mielonej wołowiny
2 pomidory
1 cebula
1 czerwona papryka
1 ostra papryczka
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
20 g mielonego chilim
oliwa
sól
Paprykę kroimy w paseczki. Ostrą papryczkę kroimy drobno. W rondlu podgrzewamy oliwę i wrzucamy do niego paprykę.
Dusimy około 7 minut, po czym dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do rondla. Następnie dodajemy czerwoną fasolę, dwie łyżki przecieru pomidorowego i drobno posiekany czosnek. Całość przyprawiamy dwiema łyżeczkami mielonego chili i solą do smaku. Dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Mięso mielone smażymy na patelni. Do smaku przyprawiamy solą i jedną łyżeczką mielonego chili. Gotowe mięso dorzucamy do rondla. Mieszamy.
Gotowe :)
Podajemy z ryżem lub tortillą.
Życzymy smacznego!
Wygląda smakowicie! Bardzo ładne zdjęcia! ;)
OdpowiedzUsuń