Kotleciki z tuńczyka z karmelizowaną marchewką
Podobno tuńczyk to jedna z najszybciej pływających ryb morskich :) Dzisiejsze danie dedykujemy smakoszom ryb. Szybkie i smaczne kotleciki, w dodatku bardzo zdrowe. Tuńczyk, bowiem, jest źródłem wielu cennych, dla naszego organizmu, witamin.
Zapraszamy :)
Składniki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
świeży imbir
kilka gałązek kolendry
1 szalotka
1 jajko
3 marchewki
cytryna
1 łyżka cukru brązowego
10 g mielonego chili
sól
oliwa
Szalotkę, papryczkę, kolendrę, czosnek bardzo drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dorzucamy naszą rybę. Pamiętajmy, aby tuńczyk był dobrze odsączony.
Następnie dodajemy jajko. Przyprawiamy do smaku solą i świeżym imbirem. Całość dokładnie mieszamy i lepimy kotleciki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy, aż nasze kotleciki lekko się zarumienią.
Marchewka
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy cukier. Czekamy, aż cukier się rozpuści i dorzucamy marchewkę. Do smaku przyprawiamy chilli. Karmelizujemy około 5 minut, na średnim ogniu. Przed podaniem skrapiamy marchewkę sokiem z cytryny.
Gotowe :)
Życzymy smacznego!
Jak nie lubię marchewki, to w takiej postaci chętnie bym ją zjadła:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna