niedziela, 17 lutego 2013

Kolorowe kotleciki...

Kotleciki z tuńczyka z karmelizowaną marchewką


     Podobno tuńczyk to jedna z najszybciej pływających ryb morskich :) Dzisiejsze danie dedykujemy smakoszom ryb. Szybkie i smaczne kotleciki, w dodatku bardzo zdrowe. Tuńczyk, bowiem, jest źródłem wielu cennych, dla naszego organizmu, witamin. 
Zapraszamy :)


Składniki

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
świeży imbir
kilka gałązek kolendry
1 szalotka
1 jajko
3 marchewki
cytryna
1 łyżka cukru brązowego
10 g mielonego chili
sól
oliwa


     Szalotkę, papryczkę, kolendrę, czosnek bardzo drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dorzucamy naszą rybę. Pamiętajmy, aby tuńczyk był dobrze odsączony.




     Następnie dodajemy jajko. Przyprawiamy do smaku solą i świeżym imbirem. Całość dokładnie mieszamy i lepimy kotleciki. 


     Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy, aż nasze kotleciki lekko się zarumienią.


Marchewka

     Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy cukier. Czekamy, aż cukier się rozpuści i dorzucamy marchewkę. Do smaku przyprawiamy chilli. Karmelizujemy około 5 minut, na średnim ogniu. Przed podaniem skrapiamy marchewkę sokiem z cytryny.



Gotowe :)



Życzymy smacznego!

1 komentarz:

  1. Jak nie lubię marchewki, to w takiej postaci chętnie bym ją zjadła:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń