środa, 6 lutego 2013

Z włoskiej kuchni...

Spaghetti z krewetkami i rukolą


      Niestandardowa wersja dania, które wszyscy dobrze znamy. 
Włoska kuchnia zaskakuje i kusi bogactwem smaków :) 
Specjalnie dla amatorów makaronów nasza wersja spaghetti z krewetkami, rukolą i serkiem mascarpone. 



Składniki

500 g krewetek tygrysich
100 g świeżej rukoli
125 g serka mascarpone
300 g makaronu zbożowego
garść świeżej kolendry
kilka gałązek szałwii
100 ml wytrawnego, białego wina
10 g chilli w proszku
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól


     Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone ząbki czosnku  i chilli. Po około 2 minutach dodajemy posiekane zioła, kolendrę i szałwię. Następnie dorzucamy rozmrożone krewetki i dolewamy wino. Całość gotujemy około 10 minut.  W tym czasie proponujemy ugotować  makaron :)




     Po około 7 minutach do naszego dania dodajemy rukolę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy do smaku solą. 
Na koniec serek mascarpone :)




     Danie pozostawiamy jeszcze 2 minutki na ogniu. Gotowe :)



Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz