Szarlotka
Jabłecznik czy szarlotka? Różnica tkwi w rodzaju ciasta :) Szarlotka pochodzi z Francji, a tam króluje ciasto kruche lub półkruche, poza tym szarlotkę możemy upiec z dowolnymi owocami. Jabłecznik robimy z ciasta drożdżowego z jabłkami. Naszą szarlotkę pieczemy na cieście półkruchym z musem jabłkowym.
500 g mąki
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 łyżka gęstej śmietany
cynamon
5 jabłek
MUS
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, następnie ucieramy na tarce. Utarte jabłka wrzucamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i dusimy do momentu otrzymania gładkiej masy. Mus przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
CIASTO
Do miski wrzucamy mąkę, posiekaną margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, gęstą śmietanę i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozkładamy w formie do pieczenia, którą uprzednio natłuszczamy margaryną. Na rozłożone na blasze ciasto nakładamy przygotowany wcześniej mus jabłkowy. Pozostałą część ciasta nakładamy na wierzch w postaci małych płatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz