sobota, 22 grudnia 2012

Do maku, zupy, kapusty z grzybami?

Łazanki



     W naszej, tradycyjnej, kuchni polskiej, łazanki najczęściej podawane są z kapustą i grzybami lub dodawane są do zup. My używamy łazanek do tradycyjnego, wigilijnego deseru, czyli klusek z makiem. Oto prosty przepis na makaron typu łazanki.


Składniki

1,5 szklanki mąki
3 jajka
2łyżki oleju
3 szczypty soli




     Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Kiedy uzyskamy już gładką masę, odstawiamy ciasto na pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na kawałki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy małe kwadraciki, prostokąciki, dowolnie :)



      Gotowe makaroniki układamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia na co najmniej dwa dni. Po tym czasie makaron gotujemy tradycyjnie, około 10 minut. Możemy tez schować do pojemnika i zostawić go sobie na później :)





Życzymy smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz