niedziela, 11 listopada 2012

Z włoskiej kuchni...

Ravioli nadziewane cukinią


     Ravioli to jedna z tradycyjnych i znanych na całym świecie,  potraw włoskich. Kolejna potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Diabeł tkwi w nadzieniu, w tej kwestii nie ma ograniczeń. Najbardziej znane, to ravioli nadziewane szpinakiem i serem riccotta. Nasza propozycja na dziś, to cukinia, połączona z porem i serkiem mascarpone. 


Składniki

1 cukinia
1 szklanka pokrojonego w kostkę pora
natka pietruszki
2 łyżeczki serka mascarpone
łyżka masła
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
100 g mąki
1 jajko
1 łyżka semoliny
oliwa
sól
pieprz




     Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, semolinę i wlewamy łyżkę oliwy. Do smaku przyprawiamy solą. Całość ugniatamy na jednolitą masę.  Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.





     Do rozgrzanego, na patelni, masła wsypujemy rozmaryn. Po około 3 minutach dorzucamy, pokrojony w kostkę, por. Używamy białej części pora. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze około 12 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Nasz farsz jest już gotowy. Przyprawiamy go do smaku pieprzem i solą.





 

      Przechodzimy do nadziewania naszych pierożków. Ciasto musimy rozwałkować. Następnie wykrajany z ciasta kwadraciki. Farsz nakładamy pomiędzy dwa kwadraciki, które później ze sobą zlepiamy. Dla ułatwienia można brzegi kwadracików posmarować jajkiem.


      Tak przygotowane pierożki wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy około 6 minut.
Pamiętajmy, aby do wody dolać odrobinę oliwy. Gotowe :)





Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz