Omlet hiszpański
Proste, pyszne i bardzo syte danie, na śniadanie lub kolację. Podobno pomysł na to danie zrodził się w XVII wieku, w pirenejskich górach. Dodając do omletu ziemniaki, można usmażyć, z zaledwie kilku jaj, duży omlet. Dodatki do dania są wedle uznania i smaku. My proponujemy po prostu pietruszkę.
Składniki
4 ziemniaki
4 jajka
pęczek pietruszki
50 ml mleka
1 cebula
tymianek suszony
oliwa
pieprz
sól
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i posypujemy suszonym tymiankiem. Po około 5 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość, do smaku, przyprawiamy solą. Smażymy około 3 minut.
Jajka roztrzepujemy, jak na jajecznicę, dolewamy do nich mleka, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie jajka wlewamy na patelnię. Omlet posypujemy posiekaną pietruszką. Po około 3 minutach, wkładamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach, nasz omlet jest już gotowy.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz