Zupa z dyni z miętą
Lubimy dynie jesienią, podobno największa ważyła ponad 700 kg :) Dynia sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, dlatego lubi wyraziste dodatki. Na zupę z dyni znajdziecie mnóstwo przepisów, na ostro, na słodko. Nasza propozycja, to połączenie dyni z pieprzem cayenne i miętą.
Składniki
1/2 kg dyni
garść liści mięty
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
3 szklanki bulionu
gęsta śmietana
masło
2 listki laurowe
sól
W dużym rondlu podsmażamy na maśle, pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek. Kiedy cebula nabierze miodowego koloru, dodajemy posiekane listki mięty oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce, dynię. Podsmażamy całość jeszcze około 5 minut.
Następnie zalewamy, wcześniej przygotowanym, bulionem i gotujemy około 12 minut. Dorzucamy dwa listki laurowe oraz przyprawiamy do smaku pieprzem cayenne i solą. Nie żałujmy pieprzu, zupa ma mieć miętowo-ostry smak.
Kiedy gotująca się dynia zmięknie, nasza zupa jest już gotowa. Pozostaje nam tylko zmiksować ją w blenderze. Zupę podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i listkiem mięty. Gotowe :)
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz