niedziela, 4 listopada 2012

Jesień...

Zupa z dyni z miętą




   Lubimy dynie jesienią, podobno największa ważyła ponad 700 kg :) Dynia sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, dlatego lubi wyraziste dodatki. Na zupę z dyni znajdziecie mnóstwo przepisów, na ostro, na słodko. Nasza propozycja, to połączenie dyni z pieprzem cayenne i miętą.




Składniki

1/2 kg dyni
garść liści mięty
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
3 szklanki bulionu
gęsta śmietana
masło
2 listki laurowe
sól




     W dużym rondlu podsmażamy na maśle, pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek. Kiedy cebula nabierze miodowego koloru, dodajemy posiekane listki mięty oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce, dynię. Podsmażamy całość jeszcze około 5 minut.


     Następnie zalewamy, wcześniej przygotowanym, bulionem i gotujemy około 12 minut. Dorzucamy dwa listki laurowe oraz przyprawiamy do smaku pieprzem cayenne i solą. Nie żałujmy pieprzu, zupa ma mieć miętowo-ostry smak.


     Kiedy gotująca się dynia zmięknie, nasza zupa jest już gotowa. Pozostaje nam tylko zmiksować ją w blenderze. Zupę podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i listkiem mięty. Gotowe :)





Życzymy smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz