niedziela, 25 listopada 2012

One potato, two potatoes...

Pomysł na ziemniaka



     Placki ziemniaczane, puree, frytki? A może ziemniak faszerowany. Oto nasza propozycja na ziemniaczany obiad. Ziemniak faszerowany znajomymi z warzywniaka :) Por, marchewka i pietruszka w roli nadzienia. 


Składniki

5 ziemniaków
2 marchewki
1/2 pora
1 korzeń pietruszki
2 łyżki serka mascarpone
parmezan
1/4 szklanki białego wina
suszony tymianek
koperek świeży
1 łyżka masła
sól 
pieprz




     Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy dwie szczypty suszonego tymianku. Po około 2 minutach dorzucamy pokrojone warzywa i dolewamy wina. Dusimy około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Do smaku przyprawiamy pieprzem i solą.


   Gotowe ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy.




      Gotowe warzywa przekładamy do miski. Dodajemy miąższ z dwóch wydrążonych ziemniaków, serek mascarpone oraz posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Teraz pozostaje nam już tylko nafaszerować nasze ziemniaki.




   Tak przygotowane ziemniaki posypujemy parmezanem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe :)





Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz