środa, 31 października 2012

Na zielono...

Krem z groszku  z domowym pesto

     Odrobina zielonego koloru na jesienną szarugę. Oto nasza propozycja na zupę krem, z zielonego groszku z dodatkiem zielonego pesto :) Przepis na domowe pesto podałyśmy w pierwszym naszym poście. Można oczywiście skorzystać z gotowego produktu, jednak obie jesteśmy zwolenniczkami przygotowywania, w miarę możliwości, wszystkich produktów własnoręcznie :)



Składniki

400 g groszku
1 cukinia
0,5 l rosołu
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 kulka mozarelli
2 łyżeczki domowego pesto
sól
pieprz


     Gotowanie rosołu jest czasochłonne, dlatego można skorzystać z bulionu, przygotowanego z kostki rosołowej. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu, to domowy rosół zdecydowanie doda głębi smaku. Zaczynamy od pokrojenia drobno cebuli i czosnku, które następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dusimy około 3 minut, po czym zalewamy rosołem. Do wywaru, wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy około 10 minut. 


    
Do gotującej się zupy, dorzucamy groszek, pokrojoną mozzarellę i gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie wszystko miksujemy w blenderze, do uzyskania jednolitej masy.


     Teraz pozostaje nam tylko przyprawić krem, do smaku, solą i pieprzem oraz dodać pesto. Gotowe :)

    


Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz