Pulpeciki w pomidorowym sosie
Pulpeciki znane i lubiane :) Nie jest to może wyrafinowana potrawa, ale odpowiednio przygotowana, potrafi uraczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Chciałybyśmy zaproponować naszą wariację, na temat tego dania. Jakiś czas temu natknęłyśmy się na przepis, który nas zainspirował. Przepis pochodził z książki, znanej Wam pewnie, Nigelli Lawson. Przepis ten trochę zmodernizowałyśmy i oto, co wyszło :)
Składniki
500 g mięsa mielonego
700 ml przecieru pomidorowego
100 g sera feta
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
suszone oregano
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka imbiru
200 g makaronu
oliwa
sól
pieprz
Zacznijmy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę suszonego oregano, jajko, bułkę tartą, imbir oraz ser feta. Wszystko razem mieszamy. Następnie lepimy pulpeciki i układamy je na talerzu. Kiedy już wszystkie będą gotowe, wstawiamy je do lodówki na około 20 minut.
W oczekiwaniu na pulpeciki, zabieramy się do przygotowania sosu. Do garnka, na rozgrzaną oliwę, wrzucamy pokrojone ząbki czosnku oraz dwie łyżki suszonego oregano. Czekamy aż czosnek lekko się zeszkli, po czym wlewamy przecier pomidorowy.
Do gotującego się sosu, dodajemy cukier i mleko. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Teraz wyjmujemy nasze pulpeciki z lodówki i wrzucamy do sosu. Gotujemy wszystko razem około 25 minut. W między czasie przygotowujemy makaron.
Pozostaje nam zmieszać makaron z naszymi pulpecikami w sosie i gotowe :)
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz