Niezawodna papryka nafaszerowana
Doszłyśmy ostatnio do wspólnego wniosku, że mimo, iż przygotowanie faszerowanej papryki jest czasochłonne, to wysiłek wart jest smaku. W dodatku, jest to danie, które można przygotowywać na wiele sposobów, ile pomysłów na farsz, tyle przepisów na faszerowaną paprykę. Oto nasz tradycyjny przepis.
Składniki
2 papryki
200 g mięsa mielonego
cebula
1/2 jabłka
1/2 natki pietruszki
1 torebka ryżu
łyżka masła
łyżka śmietany
ząbek czosnku
suszony tymianek
oliwa
cukier
pieprz
sól
Zacznijmy od mięsa mielonego. Drobno pokrojoną połówkę cebuli oraz posiekany ząbek czosnku, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i posypujemy suszonym tymiankiem. Kiedy cebula nabierze miodowego koloru, wrzucamy na patelnię mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso dusimy około 5 minut. Pamiętajmy, aby mięso co jakiś czas zamieszać.
Podczas gdy nasze mięso się dusi. Gotujemy ryż. Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię, wraz z posiekaną pietruszką i masłem. Ryż będzie gotowy, gdy tylko nasze masło całkowicie się rozpuści. Nie musimy długo smażyć ryżu na patelni, chodzi tylko o to, aby nabrał maślanego smaku.
Kolejnym składnikiem jest jabłuszko, które miksujemy w blenderze. Do zmiksowanego jabłka dodajemy śmietanę i pół łyżeczki cukru.
Ryż przekładamy do garnka, dodajemy fetę, mięso mielone oraz zmiksowane jabłko. Wszystko razem mieszamy. Farsz gotowy :)
Papryki myjemy, wydrążamy i odcinamy im łepki :) W ten sposób:
Teraz pozostaje nam napełnić nasze papryki, farszem. Do dzieła :)
Nafaszerowane papryki, zamykamy :)
Tak przygotowane papryki, ustawiamy w brytfance, wlewamy kilka kropel oliwy i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia to około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Papryki będą gotowe, gdy skórka zrobi się miętka. Proponujemy podawać papryki z gotowanymi warzywami (brokułami, ziemniakami, marchewką), polanymi odrobiną roztopionego masła, przyprawionymi suszonym tymiankiem. Koniec :)
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz