Śniadanie na sobotę
Chrupiąca kanapka z grzybami
Sobota to dla większości z nas dzień wolny, jednak niekoniecznie leniwy :) Dla nas sobota to czas organizacyjny, czas na generalne porządki, czas na dłuższy spacer z psem, a ostatnio również czas na mycie okien:) Dla Asi, od października, czas na siedzenie na wykładach, od rana do wieczora. W związku z tym sobotnie śniadanie musi być pożywne i kaloryczne, żeby starczyło nam sił na cały ten sobotni galimatias :) Nasza propozycja to grzanki z pastą grzybową. Zapraszamy do przygotowania :)
Składniki
4 kromki chleba ciemnego, pełnoziarnistego
dwie łyżki świeżych grzybów
1/4 sera pleśniowego
pół pęczka pietruszki
łyżka gęstej śmietany
suszony tymianek
odrobina oliwy
masło
sól
pieprz
Umyte grzyby, kroimy na drobno. Gotowe, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy łyżeczkę masła, pół łyżeczki suszonego tymianku oraz posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość dusimy około 5 minut.
Po 5 minutach dodajemy ser pleśniowy. Kiedy nasz ser się już roztopi, całość przekładamy do miseczki i dodajemy śmietanę. Mieszamy :)
Pasta grzybowa, gotowa :) Chlebek opiekamy w tosterze, tak jak lubimy. Zamiast ciemnego chleba, można oczywiście użyć białego pieczywa. Na koniec nakładamy nasze grzyby na chrupiące kanapki. Do kanapek proponujemy pokroić pomidorki, ułożyć je na zielonej rukoli i przyprawić szczyptą suszonego tymianku.
Życzymy Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz