środa, 17 października 2012

Dobranoc pomidorku :)

Sałatka ze szpinaku i pieczonych pomidorów



     Zasadniczo przygotowanie, proponowanej przez nas, sałatki zajmuje niewiele czasu, dosłownie chwilę. Nieco więcej czasu trzeba przeznaczyć na przygotowanie jednego ze  składników, czyli pieczonych pomidorów.  Niestety, musimy na to poświęcić całą noc :) Od kiedy natknęłyśmy się na ten przepis na suszone pomidory, bez umiaru wykorzystujemy go, do wielu dań.





Składniki

5 pomidorów koktajlowych
200 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
suszony tymianek
1 łyżka soku z limonki
4 łyżki oliwy
2 łyżki świeżej,posiekanej melisy
sól
1/4 łyżeczki cukru


Dobranoc pomidorku

     Przygotowanie pieczonych pomidorów. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden, obok drugiego. Posypujemy solą do smaku, suszonym tymiankiem i cukrem oraz skrapiamy oliwą. 
     A teraz odrobina magii :) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, kiedy piekarnik osiągnie docelową temperaturę, wyłączamy go. Wstawiamy nasze pomidory do piekarnika i pozostawiamy je w nim na całą noc. Dzięki temu unikniemy nadmiernego wysuszenia naszych pomidorów.  Teraz możemy spokojnie pójść spać. 


Rankiem...




nasze pomidory będą gotowe :)


Sałatka


 Mamy już wszystkie składniki, przystępujemy do przygotowania naszej sałatki. 






     Na dużym półmisku układamy liście szpinaku. Następną wasrtwę stanowią pieczone pomidory. Całość posypujemy serem feta. Do soku z limonki dodajemy dwie łyżki oliwy, mieszamy i polewamy naszą sałatkę. Na koniec całość posypujemy posiekanymi liśćmi melisy.  Gotowe :)






Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz