sobota, 13 października 2012

Z cyklu grzyby po deszczu

Risotto z leśnymi grzybami

Sezon na grzyby trwa, mi udało się wybrać na grzyby dopiero dzisiaj. Ku mojej uciesze, zapełniłam aż dwa koszyki grzybami, głównie podgrzybkami i opieńkami. Co teraz? Nasza propozycja, to risotto. Ta popularna, włoska potrawa, może być przygotowywana na wiele sposobów. My lubimy risotto  właśnie za uniwersalność. 




Składniki

dwie szklanki leśnych grzybów
pęczek pietrzuszki
mała cebulka
2 ząbki czosnku
150  ml białego wina
1/3  kostki masła
szklanka brązowego ryżu
1 kostka rosołowa
4 łyżki serka mascarpone
dwie łyżki gęstej śmietany
sól i pieprz

Porcja dla dwóch głodnych osób :)



Zacznijmy od przygotowania ryżu. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową, gotujemy. Do smaku dodajemy jedną, płaską łyżeczkę soli. Do tak przygotowanego bulionu, wsypujemy ryż. Czas gotowania to około 20 minut. Ryż powinien być al dente, czyli sypki.



Do ugotowanego w bulionie ryżu, dodajemy dwie łyżeczki masła. Podgrzewamy, aż masło się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy serek mascarpone, dwie łyżki wina i śmietanę. Podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Ryż gotowy :) 

Grzyby


Grzyby płuczemy i kroimy. Jeśli wśród Waszych zbiorów znalazły się małe grzybki, zostawiamy je w całości. Kroimy w kostkę cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Pietruszkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło.



Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek, posiekaną pietruszkę, grzyby oraz 100 ml wina. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przykrywamy i dusimy około 5 minut.Gotowe :)




Na talerz nakładamy porcję ryżu i okraszamy go grzybami. Do dekoracji proponujemy nieco zielonej pietruszki :)









Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz