Grillowana pierś z kurczaka nadziewana domowym pesto
W ostatnią sobotę odbyła się w Kwidzynie gala 4fight night, na której znalazłyśmy się w odpowiedzialnej roli kibicek :) Jednym z zawodników był chłopak Asi, stąd przypadła nam chlubna rola przygotowania pożywienia, dla stających do walki mężczyzn. Zadanie nie było proste, ponieważ trener ściśle ograniczył skład menu :) Panowie przebywali na diecie tuż przed walką, w związku z tym, musiałyśmy się dostosować. Grillowana pierś z kurczaka nadziewana pesto, podana z brązowym ryżem, zyskała aprobatę i uznanie trenera :)
Zapraszamy do grillowania :)
Składniki
4 podwójne piersi z kurczaka
oliwa z oliwek
pieprz i sól
Składniki do pesto
160 ml oliwy z oliwek
80 g orzeszków piniowych
pęczek bazylii
120 g startego parmezanu
4 ząbki czosnku
limonka
sól i pieprz
Porcja dla ośmiu silnych mężczyzn :)
Zacznijmy od przygotowania piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka dzielimy na pół, następnie nacieramy oliwą z oliwek, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Tak przygotowanego kurczaka, marynujemy około 30 minut.
Podczas, gdy nasz kurczak leżakował w marynacie, zabrałyśmy się do przygotowywania Krwawej Mary :) Tak, tak, to nie żarty:) W sobotę, pod wpływem towarzyszących nam emocji, tak właśnie uczyniłyśmy. Szybki przepis na pysznego drinka: półtora szklanki wódki z kilkoma kroplami tabasco, odrobina wytrawnego sherry, 2 szklanki soku pomidorowego, sok z połówki cytryny, spora szczypta soli morskiej. Wszystkie składniki mieszamy selerem naciowym. Gotowe :)
Pesto
Zacznijmy od limonki. Limonkę parzymy wrzątkiem, osuszamy, a następnie ścieramy skórkę. Mielimy na gładką masę, w blenderze, wszystkie składniki. Pamiętajmy, aby używać tylko listków bazylii, a orzechy przed użyciem uprażyć na suchej patelni.
Gotowe piersi z kurczaka, nacinamy nożem, tak, aby powstała kieszonka. Następnie wypełniamy przygotowanym pesto i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane cudeńka, grillujemy. My użyłyśmy w tym celu patelni do grillowania. Czas grillowania to około 25 minut.
Życzymy smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz