czwartek, 17 stycznia 2013

Z morskiej bryzy...

Krewetki w winie na ostro


     Najbardziej popularne spośród wszystkich owoców morza. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Nasza propozycja to krewetki w winie, z ziołami, przyprawione papryczką chilli i imbirem.Uwaga, bardzo ostre :)



Składniki

250 g krewetek tygrysich
200 ml białego, wytrawnego wina
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka mielonej papryczki chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
cytryna
sól



     Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy tymianek oraz przyprawy chilli i imbir. Po chwili dorzucamy pokrojone, w drobną kosteczkę, dwa ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusimy około dwóch minut.




      Na patelnię wrzucamy krewetki, które podsmażamy około 3 minut.  Następnie całość zalewamy winem i dusimy około 4 minut na średnim ogniu. Na koniec dodajemy jeszcze jeden posiekany ząbek czosnku. Nasze krewetki są już gotowe. Przed podaniem skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


...i gotowe...



Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz