niedziela, 6 stycznia 2013

Niedzielny obiad...

Schab duszony w winie i ogórkach



     Niedzielny obiad powinien być wyjątkowy. Zważywszy na to, że mamy niedzielę, dzień wypoczynku i lenistwa, proponujemy obiad wyjątkowy i szybki w przygotowaniu. Schab duszony w winie z ogórkami konserwowymi.  Zapraszamy :)



Składniki

25 deko schabu bez kości
5 ogórków konserwowych
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki masła
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
imbir
sól
 pieprz


      Schab kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Na rozgrzane masło wrzucamy gałązki tymianku oraz pokrojony w plasterki czosnek.  Po kilku minutach dorzucamy pokrojone mięso.  Całość przyprawiamy czterema szczyptami soli i jedną łyżeczką imbiru. Smażymy około 5 minut. 




     W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki masła. Podsmażone mięso przekładamy do rondla.  Dolewamy wino i pół szklanki wody. Po około 5 minutach dorzucamy, pokrojone w paseczki, ogórki. 



     Na tłuszczu, który pozostał nam na patelni, podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zarumieni, całą zawartość patelni wrzucamy do rondla. Mięso dusimy w rondlu około 40 minut. Powstały sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  
       Gotowe:)



Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz